Zuckerberg kongre karşısına çıktı

Facebook’un yaratıcısı Mark Zuckerberg veri açığı ve veri satışı suçlamalarından sonra salı ve çarşamba günleri kongre karşısına çıktı.

İş dünyasında, sosyal medya aleminde, devlet kurumlarında hatta hemen hemen her yerde yankılar uyandıran suçlamalar sonrasında veri güvenilirliği, erişilebilirliği konuları gündemden düşmüyor. Bu gibi konular ve Facebook’un sosyal medya üzerinde oluşturduğu ‘tekel’ üzerine tartışmalarla dolu olan kongre, Mark Zuckerberg’ün kendini ve şirketini savunması için toplanıldı. Hareketsiz geçen 5 saat sonrasında ise Mark bütün açıklarını kapatmış gibi duruyor, iyi hazırlandığı belli olan sosyal medya devi tuzak sorulara bile kanıtlarla desteklenmiş cevaplar vererek şirketinin veri güvenilirliği konusunda yeni yaptırımlara gideceğini söyledi. Cambridge Analytica veri analiz şirketinin Facebook verilerine ulaştığını ve gizlilik anlaşması ihlali olduğunu kabul eden Zuckerberg kendi verilerine de erişildiğini doğruladı.

Peki dinleniyor muyuz?

Facebook’a mobil cihazlarımızdan da bağlanabildiğimiz için oluşabilen her açık sadece hesaplarımızın değil cihazlarımızın da erişilebileceği anlamına geliyor. Zuckerberg’e Facebook’un mobil cihazlar aracılığıyla müşterilerini dinleyip dinlemediği sorulduğunda kendisi kısaca “Hayır” cevabını verdi. Herhangi ‘audio mining’ yapılmasını ve toplanabilecek verilerin reklam şirketlerine satılmasını komplo teorisi olarak yorumladı.

Cambridge Analytica, Facebook mesajlarınıza erişmiş olabilir

Uygulama izinleri sayesinde kişiler farkında olmadan toplanan verilerinin Cambridge Analytica’ya satılmış olma haberi şirket tarafından doğrulandı. Sorumlu olarak gösterdikleri “This Is Your Digital Life” uygulamasından bahsettiler. Uygulamanın, kullanıcıların mesajlarına erişim hakkının olduğunu önceden belirtilmiş olduğunu ve 1500 kişinin de bunu onayladığını söylediler. Ama bu sayı sadece direkt olarak izin verenleri kapsıyor, dolaylı yoldan bilgileri toplanan insanlar yüz binleri aşkın olabilir. Cambridge Analyrica’nın verilere erişimini sağlayan bu uygulamanın kişilerin konum, haber akışı, gönderileri ve mesajları gibi bilgilerine erişimi olduğu söylendi.

“Reklam şirketlerine veri satmıyoruz.”

Reklam şirketlerine veri satmadıklarını, sadece bilgi paylaşma modellerinin yanlış anlaşıldığını söyleyen Zuckerberg “Reklamcılara veri sattığımız, ki satmıyoruz, yanlış bir kanı. İzin verdiğimiz şey reklam verenlerin bize kime ulaşmak istediklerini söylemesi sonrasında yerleştirmeyi biz yapıyoruz. Yani, eğer bir reklamcı bize gelip ‘Pekala, ben bir kayak dükkanıyım ve kadınlara kayak satmak istiyorum’ derse bizde kayakla ilgili göderi paylaşmış olan ya da kayakla ilgilendiklerini belirten birileri varsa o zaman anlayış içerisine giriyoruz, kadın olup olmadıklarını onlar paylaşıyorlar. Ancak ondan sonra kişilerin verilerini başkasına teslim etmeden reklamları gösterebiliyoruz. Bu çalışma modelimizin temel bir parçası ve olduçka yanlış anlaşılıyor.”

“Pazar üzerinde bir tekeliniz olduğunu düşünmüyor musunuz?”

Senatör Graham, Zuckerberg’e market üzerinde rakipleri olup olmadığı sorusunu yöneltti. Çeşitli cevaplar vermeye çalışan Zuckerberg örnek olarak Google, Microsoft ve Amazon gibi şirketleri örnek gösterdi, yaptıkları işin aynı olmasa da hedeflerinin farklı yönlerde ‘kesiştiklerini’ dile getirdi. Açıklama senatör için yeterli olmadı, otomobil endüstrisinden örnek veren senatör “Şöyle açıklayayım, eğer Ford satın alırsam ve çalışmazsa ve hoşuma gitmezse, Chevy satın alabilirim. Eğer Facebook ile aram bozuksa eş derecede olan başka hangi ürünü kullanabilirim?” Senatör, verdiği örnek üzerinden Facebook’un aldığı Instagram’a yönünü çevirdi. Bu alımla Facebook’un iyi bir iş modelinde bulunduğunu kabul ederken aynı zamanda etik olmayan bir karar vererek sayılı rekabetçilerinden birini elediğini belirtti.

Kongre oturumlarında Facebook ve internette bulunan diğer şirketlerin düzenlemeleri ile ilgili ve daha birçok başka konuda konuşmalar oldu. Konuşmaların tümünü YouTube’dan takip edebilirsiniz.

Kaynak: TechCrunch